Artroza/Home/urmator>

 

DEFINIŢIE

Artroza este o boala cronică caracterizată clinic prin durere, impotenţă funcţională cu reducerea dureroasă a mişcărilor, având ca substrat anatomopatologic distrugerea cartilajului, cu apariţia de osteofite, chiste şi geode în os cu dispariţia interliniului articular; radiologic prin modificări de structură la nivelul interliniului articular şi la nivelul extremităţilor osoase ce concură la realizarea articulaţiei; biologic negativitatea testelor inflamaţie (VSH, proteina C reactivă, fibrinogen).

        Boala face parte din grupa reumatismelor degenerative şi poate fi întâlnită în literatură şi sub alte denumiri ca : osteoartrită sau artrită hipertrofică.


 


INCIDENŢĂ

Artroza este o afecţiune întâlnită practic la toate vertebratele (inclusiv la cele acvatice).
La specia umană este foarte frecvent întâlnita şi este poate starea morbidă cea mai frecventă pentru majoritatea populaţiei de vârstă medie sau înaintată. Semne radiologice de artroză au fost atestate la peste 80% din persoanele cuprinse între 55 şi 64 de ani, în timp ce după 50 de ani, 22% dintre femei şi 15% dintre bărbaţi acuză simptome artrozice dar semne radiologice de artroză (în cel puţin o articulaţie) au fost identificare şi la persoanele tinere.

Articulaţiile mai frecvent afectate la populaţia peste 50 ani sunt :
  • Articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor interfalangiene distale ale degetelor mâinii, trapezo-metacarpiană a policelui şi metatarso-falangiană a halucelui;
  • articulaţiile coloanei verebrale (spondiloza sau spondilartroza );
  • articulaţiile coxofemurale;
  • articulaţiile genunchilor:
    • compartimentul femuro-tibial 45 – 50%;
    • compartimentul femuro-patelar 35 –40%;
    • ambele compartimente : femuro-patelo-tibial 15 –20%;

Cel mai puţin afectate sunt articulaţiile cotului şi gleznei.


 

 
Make a Free Website with Yola.